Welkom

Beste arts,

Onze kennis en expertise spreekt ondertussen al heel wat Belgische artsen aan. Wij hebben de afgelopen jaren onze expertise op dit gebied meermaals bevestigd door meer dan 200 van uw collega’s te ondersteunen en patiënten op te vangen wanneer zij met vragen zitten rond medicinale cannabis.

Het is zo dat u als arts waarschijnlijk niet snel zult overgaan tot een behandeling met medicinale cannabis. Vaak schrikt het af omdat het onbekend is en u niet altijd even goed op de hoogte bent van het beschikbare wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast weet u misschien niet of u deze producten wettelijk gezien mag voorschrijven. En dan is er nog niet gesproken over: welk product? welke administratiemethode? welke dosering? wat zijn de eventuele neveneffecten? hoe zit het met de juridische gevolgen voor de patiënt?

Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar Medcan vzw voor u een duidelijk antwoord op kan formuleren. In de eerste plaats staan wij u en uw patiënt bij met professioneel en medisch advies via onze Medische Raad.

Zo kunt u met een gerust hart uw patiënt met de beste en meest professionele zorg omringen.

ARTIKEL IN DE ARTSENKRANT (JUNI 2017)

ARTIKEL IN DE ARTSENKRANT (JUNI 2017)

Recent werd in de artsenkrant een artikel gepubliceerd over de werking van Medcan vzw. U kan dit HIER terugvinden.

WETENSCHAPPELIJKE PUBLICATIES

Hier vindt u een verzameling van enkele interessante onderzoekspublicaties in verband met medicinale cannabis in het algemeen, het endocannabinoide systeem (ECS) en aandoeningsgericht (klinisch) onderzoek.

Ondersteuning voor artsen

Medcan vzw heeft niet enkel tot doel om de patiënt te ondersteunen, maar ook de arts van deze patiënt. Het is immers de arts die een voorschrift kan opstellen en de behandeling in goede banen leiden. Het is hierbij belangrijk om te weten dat u voor vragen altijd kunt terugvallen op de expertise van Medcan.

Het is voor u als arts belangrijk om te weten dat Medcan vzw werkt met een Medische Raad. In deze Raad zitten artsen die al geruime tijd ervaring hebben met het belandelen van patiënten met medicinale cannabis. Zij zijn getraind om de medische dossiers te analyseren om zodoende tot een zeer gericht en individueel adviesverslag te komen voor uw patiënt. De Medische Raad bekijkt in de eerste plaats of het gebruik van medicinale cannabis nuttig kan zijn voor uw patiënt en er eventueel zaken zijn waar u extra aandacht aan moet besteden gedurende de behandeling.

Bij een positief adviesverslag (medicinale cannabis kan nuttig zijn voor uw patiënt) wordt er met de cannabisexperten van Medcan vzw overlegd welke variëteit cannabis, toedieningsmethode en dosering past voor uw patiënt.

Bij een negatief adviesverslag (medicinale cannabis is niet aangewezen voor uw patiënt) wordt u in klare taal geinformeerd waarom deze behandeling niet aangewezen is voor de patiënt. Op deze manier willen we voorkomen dat uw patiënt nadelen ondervindt door het gebruik van medicinale cannabis.

Kortom: Ons team en onze Medische Raad staat klaar om uw ruggesteun te zijn wanneer uw patiënt vraagt naar de mogelijkheden van medicinale cannabis. U staat hier als arts niet alleen in.

Artsen

“Uw patiënt zo goed mogelijk beschermen en u als arts zo goed mogelijk informeren, dat is de missie van Medcan vzw.”

Opleidingen en bijscholing voor artsen

Reeds duizenden jaren worden planten effectief ingezet bij de bestrijding van verschil­lende aandoeningen, waaronder ook pijn. Denk maar aan de schors van de wilg (Salix spp.) die tot de ontwikkeling van aspirine heeft ge­leid. De opiumplant (Papaver somniferum) heeft ons het prototype van de narcotische analgetica geschonken: morfine. Dankzij deze ontdekkingen en onderzoek naar de farmacologische werking van deze bestanddelen, werden endogene systemen ontdekt zoals o.a. het endorfine systeem. Cannabis heeft intussen – met enige vertraging – dezelfde weg afgelegd.

Als praktiserend geneesheer kan het zijn dat uw patient u een vraag stelt over medicinale cannabis. Om u te informeren van de huidige stand van zake over medicinale cannabis kunt u een bijscholing/opleiding volgen bij Medcan vzw. Wij bieden momenteel twee modules aan en een inleidende namiddag aan.

Voor het volledige programma en onze volgende opleidingen kan u altijd onze agenda raadplegen of ons contacteren via info@medcan.be