Welkom!

Beste Organistatie of Vereniging,

Welkom bij Medcan vzw. Naast het ondersteunen van patiënten en artsen, vinden we het ook belangrijk om organisaties en verenigingen te steunen die ook ijveren voor een betere gezondheid van de patiënt. Daarom ondersteunen wij zelf reeds een aantal patiëntenverenigingen zoals de MS-Liga, ALS-Liga, Epilepsie Liga, Vlaamse Parkinsonliga, Vlaamse Liga voor Fibromyalgiepatiënten (VLFP) en de Stichting Tegen Kanker.

U kan als organisatie of vereniging ook de werking van Medcan vzw ondersteunen. Dit kan via een donatie of via het organiseren van informatiemomenten of het aankopen van lezingen. U vindt op deze pagina meer infomatie terug over de verschillende mogelijkheden waarop wij als organisaties en verenigingen elkaar kunnen ondersteunen. Indien u vragen heeft, gelieve ons via het contactformulier te contacteren.

In het verleden gaven wij al lezingen voor o.a. NVKVV, AZ Damiaan, Abdijsite Herkenrode en VELT.

Lezingen

Medcan vzw biedt uw organisatie een aantal lezingen aan, die veel dieper in gaan op wat cannabis nu juist is.

Onze lezingen worden gegeven door onze externe cannabisexpert en adviseur, Dhr. Dominique van Gruisen. Hij is erkend als expert in Health & Care: ontwikkelen van medicatie op basis van planten. Dominique heeft ruime ervaring in het geven van lezingen, workshops en cursussen over de medische toepassingen van de cannabisplant. Hij is ook actief als consultant voor buitenlandse bedrijven die zich bezig houden met het ontwikkelen van medicatie uit de cannabisplant.

Wij hebben een standaard aanbod van een aantal lezingen, die goed zijn uitgewerkt en al meermaals gegeven zijn in diverse settings. Indien u als vereniging of organisatie een van deze lezingen wenst te organiseren, kiest u zelf voor de locatie en of u inkom laat betalen.

Wij vragen u om deze lezingen ruim op voorhand bij ons vast te leggen (minstens 2 maanden op voorhand) zodat u de tijd heeft om de nodige reclame er rond te maken.

Uiteraard kunnen we ook voor uw organisatie een lezing op maat ontwikkelen.

Alle lezingen kosten 300 € + verplaatsingsvergoedinging (0.33 €/km).

Indien u alle 7 lezingen als pakket wenst te boeken, betaalt u slechts 1.800 € + verplaatsingskosten per lezing.

 

1: De historie van cannabis

 • Tijdens deze lezing nemen we u mee op een boeiende reis doorheen de rijkgevulde geschiedenis van de cannabisplant. We onderzoeken aan de hand van historische bronnen en wetenschappelijke informatie, hoe deze waardevolle plant zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Deze unieke lezing legt de nauwe relatie tussen mens en cannabis bloot.

 • 90 minuten, incl. 15 minuten vragen van het publiek

2: CANNABIS, van kruid tot medicijn

 • Cannabis is een van de oudste planten die door de mensheid gebruikt wordt. Dit aromatisch kruid is tegenwoordig bij ons vooral gekend als het meest populaire illegale roesmiddel. In deze lezing ontdekken we hoe wij als mensen deze waardevolle plant optimaal kunnen benutten en hoe er medicatie van gemaakt kan worden. 90 minuten lang volgt u een boeiende reis over heel de wereld en kijken we waar en hoe medicinale cannabis geproduceerd en gebruikt wordt.

 • 90 minuten, incl. 15 minuten vragen van het publiek.

3. Nieuw hulpmiddel bij chronische pijn

 • Deze lezing gaat dieper in op de toepassing van Medicinale cannabis bij chronische pijn. Er wordt voornamelijk gesproken over hoe cannabis precies werkt voor deze vormen van pijn. Ook de relatie en synergie tussen cannabis en opiaten wordt geduid, evenals mogelijke contra-indicaties voor het gebruik van medicinale cannabis.

   

 • 90 minuten, incl. 15 minuten vragen van het publiek.

4. Cannabis en kanker

 • Deze lezing steunt op de publicatie van Medcan vzw rond Cannabis en kanker. Verken samen met de spreker de wetenschappelijke literatuur, doorbreek mythes en vooroordelen en leer hoe medicinale cannabis behulpzaam kan zijn in de strijd tegen kanker.

 • 90 minuten, incl. 15 minuten vragen van het publiek.

5. Cannabis en fibromyalgie

 • Fibromyalgie is een moeilijk behandelbare aandoening. Dr. Ethan Russo (VS) schreef enkele boeiende onderzoeken waarin hij beschrijft hoe een disfunctie van ons lichaamseigen cannabissysteem aan de basis kan liggen van het ontstaan van fibromyalgie. Tijdens deze lezing gaan we dieper in op hoe medicinale cannabis precies werkt voor mensen die last hebben van fibromyalgie, migraine, prikkelbare darmsyndroom en chronisch vermoeidheidssyndroom.

 • 90 minuten, incl. 15 minuten vragen van het publiek.

6. Endocannabinoidensysteem

 • Het endocannabinoidesysteem (ECS) is een van de meest fundamentele lichaamseigen systemen die voor onze gezondheid zorgen. Het is verantwoordelijk voor talloze lichaamsfuncties en beschermt ons tegen ziekte (zowel fysiek als mentaal). Tijdens deze lezing komen we te weten hoe dit ECS is ontdekt, wat het doet en waarom. Ook bespreken we kort hoe het moduleren van het ECS ons kan beschermen tegen ziekten of symptomen van bestaande ziektebeelden kan verbeteren.

 • 90 minuten, incl. 15 minuten vragen van het publiek.

7. De botanie van de cannabisplant

 • Tijdens deze boeiende, speciale en kleurrijke lezing leert u hoe deze medicinale plant in elkaar zit. Hoe ziet zulke plant er uit? Wat is de correcte benaming? Welke soorten bestaan er? Waarom zijn geen twee planten gelijk aan elkaar? Waar bevinden zich de werkzame bestanddelen? Welke delen van de plant kunnen voor medische doeleinden aangewend worden? Op al deze vragen krijgt u tijdens deze unieke lezing een concreet antwoord.

 • 90 minuten, incl. 15 minuten vragen van het publiek.

 

Opleidingsmodules

Sinds kort biedt Medcan vzw ook professionele opleidingen over medicinale cannabis aan, aan artsen en ander medisch geschoold personeel.

Wij bieden verschillende modules aan, zodat u als organisatie altijd een gepaste opleiding kunt kiezen.

U kan de informatiefiches over de verschillende modules downloaden om ze in detail te bekijken.

MODULE 1 (1 dag)

MODULE 2 (1 dag)